Rusya ile yeni boru hattı

Rusya ile yeni boru hattı

RUSYA LİDERİ PUTİN'LE BAŞBAKAN ERDOĞAN ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Rusya ile yeni boru hattı
16px
24px
18.07.2005 16:16Güncelleme: 27.10.2023 14:25
ABONE OLgoogle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, “ikili ilişkilerin geniş yelpazesi ve Aralık 2004'te Ankara'da hayata geçirilen ortak siyasi meseleler konusunda oldukça kapsamlı fikir alışverişinde bulunduklarını” bildirdi.
   
Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi kentinde kahvaltıda yaptıkları görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.
   
"AMACIMIZ TİCARET HACMİNİ 25 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK"

Putin, Erdoğan ile son 7 ay içinde 4 kez bir araya geldiklerini belirterek, bunun da ilişkilerinin yoğunluğunu ve ne kadar hızlı geliştiğini gösterdiğini kaydetti.
   
Geçen yıl itibariyle iki ülkenin ticaret hacminin yüzde 60 oranında artarak, 11 milyar dolar seviyesine ulaştığına işaret eden Putin, “Ortak amacımız bu rakamı gelecek yıllarda 25 milyar dolara çıkarmaktır” dedi.
   
Rusya lideri Putin, gerek ekonomik gerek kültürel ve insani işbirliğinin yanı sıra diğer alanlarda kaydedilen olumlu gelişmeleri daha sağlam bir zemine oturtmaya kararlı olduklarını belirterek, “İki ülke arasındaki ortaklık ilişkisinin sağlam ve derin bir tarihe sahip olduğunu ve 2004 yılı itibariyle Rusya'nın, Türkiye'nin ithalatta ikinci, ihracatta 8'inci büyük ortağı olduğunu” kaydetti.
   
"ENERJİ KONUSUNDA ORTAK PROJEMİZ VAR"
   
İki ülkenin enerji diyalogunun da büyük bir hızla sürdüğünü ve Rusya Federasyonu olarak Türkiye'ye doğalgaz ihracatı konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerini kaydeden Putin, buna Karadeniz altındaki Mavi Akım projesinin de dahil olduğunu belirtti.
   
Putin, “Enerji konusunda ileriye dönük pek çok ortak projemiz var. Bu projeler görüşmemizde de gündeme geldi. Mavi Akım'ı proje kapasitesi olan yılda 16 milyar metreküpe ulaştırmamız gerekiyor. Ve bunu da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
   
Erdoğan ile yeni doğalgaz hatlarını, çeşitli istikametlerde yeni petrol hatları inşaatını ayrıntılı görüştüklerini ve karşılıklı yatırımlar konusunu kapsamlı şekilde ele aldıklarını anlatan Putin, ”Türk firmalarının Rusya'daki yatırımı 1.5 milyar dolar civarında, bunu artırmamız gerekiyor. Rus firmaları da Türkiye'de yatırım konusunda istekli. Kendilerine uygun koşulların yaratılması ilişkilerimizi daha da derinleştirecektir” dedi.
   
KIBRIS

   
Görüşmede, Karadeniz ve Kafkasya bölgesinde güvenlik konularını da ele aldıklarını belirten Putin, Kıbrıs sorununa da gereken dikkat verildiğini söyledi. Putin, “Kıbrıs sorununun adil çözümüne yönelik BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
   
“Irak ve İran gibi bölge ülkeleri konusunda Erdoğan'ın görüşlerini dinleme şansı olduğunu da” belirten Putin, sözlerini, ”görüşmelerimiz çok samimi ve yapıcı bir havada geçti, sonuçlarından çok memnunum” diyerek tamamladı.

ERDOĞAN: DÜŞÜNCELERİMİZ ÖRTÜŞÜYOR

“Son 7 ay içinde 4 kez bir araya gelmemizin ne anlama geldiği hepinizin malumu” diyen Erdoğan da, iki ülkenin, gelecek için çok olumlu adımlar atmak suretiyle ilişkileri gerek siyasi alanda gerek ticari alanda gerekse kültürel alanda geliştirmenin hazırlığı içinde olduğunu belirtti.
   
Sık sık bir araya gelişlerinin her iki ülkenin geleceğine yönelik çok büyük anlamı olacağını ifade eden Erdoğan, “Şunu bir kez daha memnuniyetle gördük ki Sayın Başkan (Putin) ile bölgesel refah ve istikrarın güçlendirilmesi, küresel barışa katkı yapmanın önemi ve aciliyeti konularında düşüncelerimiz örtüşüyor” dedi.
   
TERÖR

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde